Zbynek Michalek

#OHJAUS Zbyněk Michálek

SummerSlam (2010)

SummerSlam (2010) oli showpaini pay-per-view (PPV), minkä tuotti World Wrestling Entertainment. Se pidettiin 15. elokuuta, 2010 Staples Centerissä Los Angelesissa, Kaliforniasa toisen kerran perättäin. Tapahtuma oli 23. WWE SummerSlam tapahtuma. Tapahtumassa pidettiin kuusi ottelua.

Pääfeudien taustaa


Pääfeudi WWE Raw brändistä oli WWE Championship, Sheamus ja Randy Ortonin välillä. 19. heinäkuuta Orton ansaitsi paikkansa SummerSlam:ssa WWE Mestaruudesta voittaen Triple Threat ottelussa Chris Jerichon ja Adam Copeland. 9. elokuuta RAW'n General Manager lisäsi matsiin stipulaatiot: jos matsiin sekaantuu ulkopuolisia, heidät tulisi "jäädyttää" ja jos Orton häviää matsin, hän ei tulisi saamaan toista matsia mestaruudesta niin kauan kun Sheamus on mestarina.
Pääfeudi SmackDown brändiltä oli WWE World Heavyweight Championship Kane (showpainija) ja Rey Mysterion välillä. 28. toukokuuta SmackDown:ssa Kanen "veli", The Undertaker voitti Rey Mysterion ja pääsi näin ottelemaan WWE Fatal 4 Way PPV:ssä kesäkuussa. Matsin aikana 'Taker kuitenkin loukkaantui ja hänet poistettiin kesäkuun PPV:n maailman mestaruus ottelusta. Seuraavalla viikolla Mysterio voitti 20 miehen battle royal ottelun eliminoimalla viimeisenä Kanen ja pääsi ottelemaan Fatal 4 Wayssa, Fatal 4-Way matsissa. Matsiin osallistui myös CM Punk, The Big Show ja itse Maailman mestari Jack Swagger. Tapahtumassa Mysterio selätti Swaggerin ja hänet julistettiin uudeksi World Mestariksi. WWE Money in the Bank PPV:ssä Kane voitti Money in the Bank matsin ja lunasti sen heti samana iltana Mysterion World Heavyweight Mestaruuteen ja Kane voittikin Mestaruuden. 23. heinäkuuta SmackDown:ssa Mysterio voitti Swaggerin 2 out of 3 falls matsissa ja ansaitsi Maailman Mestaruus matsin SummerSlam:iin Kanea vastaan. Seuraavan viikon SmackDown:ssa Kane ilmoitti Undertakerin sanoneen, hänen hyökkääjän, joka oli Mysterio. Tämän älkeen Kane uhmasi kostaa Mysteriolle mitä hän oli tehnyt Kanen "veljelle" ja sulkea Reyn arkkuun, mitä Kane oli jo vähän aikaa kantanut kehänreunale.

Nexus vs. "Team WWE" taustaa


Kuva:The Nexus at SummerSlam 2010.jpg
7. kesäkuuta RAW'n Viewer's Choice erikois tapahtumassa kahdeksan WWE NXT sekaantuivat John Cenan ja CM Punkin väliseen otteluun, Wade Barrettin (1. kauden NXT:n voittaja) johdolla ja tuhosivat kaiken mikä tielle tuli. Seuraavan viikon RAW'ssa he hyökkäsivät RAW'n GM:n Bret Hartin kimppuun, koska Hart ei suostunut allekirjoittamaan sopimuksia 6 muun entisen NXT rookien kanssa (WWE oli erottanut Bryan Danielsonin viime viikolla). Seuraavana kahtena viikkoina ryhmä (nyt nimellä The Nexus) hyökkäsi WWE legedojen ja WWE:n johtajan Vince McMahonin kimppuun. 19. heinäkuuta Nexus yritti saada Cenaa liittymään tiimiin, mutta Cena hylkäsi tämän ja ilmoitti, että hän oli muodostanut ryhmän ("Team WWE"), joka tulisi "lopettamaan Nexuksen alkutekijöihinsä". Tiimiin kuuluivat Cenan lisäksi: Bret Hart, Adam Copeland, Chris Jericho, The Great Khali, Ron Killings, ja John Morrison ja matsi tulisi olemaan 7 vs. 7 miehen eliminaation tag team matsi. 2. elokuuta Edge ja Chris Jericho jättivät tiimin, mutta palasivat kuitenkin seuraavassa RAW'ssa Team WWE:seen. 9. elokuuta RAW'ssa Nexus hyökkäsi Khalin kimppuun ja tämän vuoksi hän ei kyenyt osallistumaan matsiin. Samana iltana Nexus hyökkäsi mm. Hart Dynasty:n ja Mark Henryn kimppuun, ottakseen pois pelistä painijoita, jotka saattaisivat olla Khalin paikkaajia matsissa. Samana iltana Bret Hart ja John Cena pyysivät The Miziä Khalin paikkaajaksi matsissa, mutta Miz lupasi paljastaa päätöksensä SummerSlam:ssa. SummerSlam:ssa Miz suostui auttamaan "Team WWE:tä". Mizin tehdessä sisääntuloaan Cena ilmoitti, ettei Miz tulisi osallistumaan matsiin, vaan Daniel Bryan.

Tapahtuma kronologia


Edellinen: WWE Money in the Bank
Seuraava: Night of Champions (2010)

Lähteet


http://www.wwe.com/shows/summerslam/ SummerSlam (2010) viralliset sivut
Luokka:Showpaini
id:SummerSlam (2010)
en:SummerSlam (2010)
es:SummerSlam (2010)
fr:SummerSlam (2010)
it:SummerSlam 2010
nl:SummerSlam (2010)
pt:SummerSlam (2010)
ru:SummerSlam (2010)
simple:SummerSlam (2010)
th:ซัมเมอร์สแลม (2010)

Tiedosto:Tommishock & Kimarr - Perfect Strangers-cover.jpg

Yhteenveto

Käyttöoikeus


Sam Trammell


Sam Trammell (s. 15. toukokuuta 1971 New Orleans, Louisiana, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänen tunnetuin roolinsa lienee Sam Merlotte HBO:n menestysdraamassa ''True Blood''.

Ura


Sam Trammell on työskennellyt elokuvissa, televisiosarjoissa ja teatterissa. Hän on esiintyi Broadway (teatteri) näytelmässä ''Ah Wilderness!'' vuonna 1998 ja sai roolistaan Tony-palkinto-ehdokkuuden.
Trammell on näytellyt elokuvissa ''Harvest of Fire'', ''Syksy New Yorkissa'' ja ''Aliens vs. Predator 2''. Hän on tehnyt monia vierailevia rooleja muun muassa televisiosarjoissa ''House (televisiosarja)'', ''Amyn lailla'', ''Bones'', ''Dexter'', ''Todistettavasti syyllinen'' ja ''Näkijä''.
Trammell teki läpimurtonsa televisiossa vuonna 2008 sarjassa ''True Blood''. Hän näyttelee sarjan päähenkilöihin kuuluvaa Sam Merlottea.

Yksityiselämä


Trammell ja hänen tyttöystävänsä Missy Yager saivat kaksoispojat 9. elokuuta 2011. Trammell asuu Los Angelesissa.

Lähteet

Aiheesta muualla


http://www.ibdb.com/person.php?id=62586 Sam Trammell Internet Broadway Databasessa
http://www.lortel.org/lla_archive/index.cfm?search_by=people&first=Sam&last=Trammell&middle= Sam Trammell Internet Off Broadway Databasessa
Luokka:Yhdysvaltalaiset elokuvanäyttelijät
Luokka:Yhdysvaltalaiset teatterinäyttelijät
Luokka:Yhdysvaltalaiset televisionäyttelijät
Luokka:Vuonna 1971 syntyneet
Luokka:Elävät henkilöt
cs:Sam Trammell
da:Sam Trammell
de:Sam Trammell
en:Sam Trammell
es:Sam Trammell
fr:Sam Trammell
it:Sam Trammell
he:סאם טראמל
nl:Sam Trammell
pl:Sam Trammell
pt:Sam Trammell
ru:Траммелл, Сэм
sv:Sam Trammell
th:แซม แทรมเมล
uk:Сем Траммелл

Greta Grönholm


Greta Alexandra Grönholm (s. 8. kesäkuuta 1923 Tammisaari) on suomalainen melonta. Hän edusti urheiluseuroja Wågen ja Helsingfors Kanotklubb.
Grönholm voitti kajakkikaksikkojen 500 metrillä MM-kultaa Sylvi Saimon kanssa vuonna 1950. PM-kilpailuissa hän saavutti kaksikoissa kultaa 500 metrillä vuonna 1951 sekä yksiköissä hopeaa 500 metrillä 1949 ja pronssia 1951. SM-kullan hän voitti neljästi vuosina 1947–1954. Kesäolympialaiset 1952 Grönholm oli varalla.

Lähteet


Luokka:Suomalaiset melojat
Luokka:Vuonna 1923 syntyneet
Luokka:Elävät henkilöt
en:Greta Grönholm

Perfect Strangers (Tommishockin & Kimarrin albumi)


''Perfect Strangers'' on Tommishockin ja Kimarrin tekemä studioalbumi. Se julkaistiin 19. helmikuuta 2007 Softone Musicin kautta. Kimarr vastasi levyn tuotannosta ja Tommishock räpeistä.

Kappaleet


# My Fathers Song
# Dead in the Zone
# Perfect Strangers
# Gunnin' 'Em Down
# Suicidal O' Six
# Kill Me (mukana Tykopaatti)
# Beautiful Madness
# In No Uncertain Words
# Gunnin' 'Em Down (Viewmaster remix)
# Beautiful Madness (Otto Kallioinen remix)
# Perfect Strangers (RoopeK remix)

Aiheesta muualla


http://tuoreetplatat.blogspot.com/2007/11/tommishock-kimarr-perfect-strangers.html Albumin arvostelu Tuoreetplatat -sivustolla
http://www.myspace.com/tommishock Tommishock MySpace -sivustolla
http://www.myspace.com/softonemusic Softone Music MySpace -sivustolla
Luokka:Tommishockin albumit
Luokka:Otto Kallioisen tuottamat albumit
Luokka:Vuoden 2007 albumit

Standard Fahrzeugfabrik


Kuva:Standard Superior 1934.jpg
Standard Fahrzeugfabrik GmbH oli Weimarin tasavalta autonvalmistaja, joka toimi Ludwigsburgissa vuosina 1933–1939.
Yrityksen omisti Wilhelm Gutbrod. Se osti Lisenssivalmistus Josef Ganzin suunnittelemaan Aerodynamiikka, takamoottoriseen Standard Superior -pikkuautoon, jossa oli kaksisylinterinen, 396-kuutioinen, teholtaan 12-hevosvoimainen kaksitahtimoottori. Autosta oli myös 494-kuutioisella moottorilla varustettu muunnelma, jonka teho oli 14 hv. Autossa oli pyörien erillisjousitus ja kantavana rakenteena keskusputkirunko.
Henkilöautojen valmistus päättyi vuonna 1935, mutta yritys valmisti farmari- ja pakettiautoja vuoteen 1939 asti.

Viitteet


Luokka:Autonvalmistajat
Luokka:Saksalaiset teollisuusyritykset
en:Standard Superior

Kotipuutarha

Kotipuutarha on suomalainen puutarha-alan aikakauslehti. Lehteä julkaisee Puutarhaliitto ja se ilmestyy 10 kertaa vuodessa. Päätoimittaja on Maija Stenman (2010).

Historia


Kotipuutarha ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1941. Alussa lehti neuvoi hyötykasvien maanviljely, säilöntää ja käyttöä. Yleisilme oli aluksi vaatimaton, mutta lehdessä julkaistiin myös mustavalkoisia kuvia. Sotavuosien jälkeen ja 1950-luvulla lehdessä alkoi olla useammin juttuja sisätilojen koristekasveista ja pihojen suunnittelusta, mutta pääpaino oli edelleen hyötypuutarhassa. Yhteiskunnan modernisoitumisen myötä 1960-luvulta lähtien lehden aihepiireissä huvipuutarhan osuus on noussut hyötypuutarhan rinnalle.

Lähteet

Aiheesta muualla


http://www.kotipuutarha.fi/index.php?section=75 Kotipuutarhan verkkosivut
Luokka:Suomalaiset harrastelehdet

Originals (Kuruptin albumi)

#OHJAUS Originals

Lou Albano


Louis Vincent "Lou" Albano (29. heinäkuuta 1933 – 14. lokakuuta 2009) oli italialainen ammattipainija, manageri ja näyttelijä. Usein hänestä puhuttaessa käytetään lisänimeä "Captain". Albanon tavaramerkkejään olivat avonainen hawaji-paita, rujo parta sekä kumiset korvakorut.
Lou Albanon ura painibisneksessä kesti 43 vuotta. Painimisen lisäksi hänet muistetaan monien tähtien managerina. Häntä on monessa yhteydessä kuvailtu yhdeksi showpainin värikkäimmistä tähdistä. Luettelo WWE Hall of Fameen nimitetyistä painijoista hänet valittiin vuonna 1996.
Albano on myös näytellyt; Brian De Palman elokuvassa ''Wise Guys'' hänellä oli pieni rooli gangsteri Frank "The Fixer" Acavanona. Lisäksi hän esiintyi 1980-luku kahdessa Cindy Lauperin musiikkivideossa: ''Girls Just Want to Have Fun'' (Lauperin isä) ja ''The Goonies 'R' Good Enough'' (autoasentaja). Lisäksi hän näytteli Mario televisiosarjassa ''The Super Mario Bros. Super Show!''. Kyseisessä ohjelmassa hän toimi sekä Marion äänenä kymmenminuuttisessa piirretyssä, että Marion livenäyttelijänä "oikeissa" kohtauksissa.

Yksityiselämä


Albano syntyi nelilapsiseen perheeseen. Hänen kaikki sisaruksensa, Vincent, George, Eleanor ja Carl, ovat opettajia.
1990-luku Albanon terveys heikkeni ja hän laihtui huomattavasti. Vuonna 2005 hän sai sydäninfarkti mutta toipui tästä. Hän kuoli neljä vuotta myöhemmin nukkuessaan. Suremaan jäivät vaimo Geri, neljä lasta ja neljätoista lapsenlasta. Hänet on haudattu Rose Hillin hautausmaalle Putnamiin, New Yorkiin.

Lähteet

Aiheesta muualla


http://www.captainloualbano.com/Welcome.html Viralliset kotisivut
http://www.wwe.com/superstars/halloffame/inductees/captainloualbano/bio/ Esittely WWE Hall of Fame -sivulla
http://www.onlineworldofwrestling.com/profiles/l/lou-albano.html Profiili
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=43101806 Find a Grave
Luokka:WWE Hall of Fame
Luokka:Italialaiset henkilöt
Luokka:Vuonna 1933 syntyneet
Luokka:Vuonna 2009 kuolleet
de:Lou Albano
el:Λου Άλμπανο
en:Lou Albano
es:Lou Albano
fr:Lou Albano
it:Lou Albano
nl:Lou Albano
ja:ルー・アルバーノ
no:Lou Albano
simple:Lou Albano
sv:Lou Albano

Pitäjänmetsä


Pitäjänmetsä on maanomistushistoriallinen instituutio, jota Suomi on esiintynyt ainoastaan Varsinais-Suomi, ja siellä erityisesti Maskun kihlakunnassa. Kun ainakin jo uusi aika alussa kaikki maa pääsääntöisesti oli joko jakokunta, kylä tai yksittäisten maakirjatalo omistamaa, oli maata omistavana osakkaiden yhteisönä pitäjänmetsien tapauksessa kokonainen kirkkopitäjä. Alkunsa Varsinais-Suomen pitäjänmetsät olisivat historiantutkija Aulis Ojan mukaan saaneet todennäköisesti 1300-luvun kruunun asutustoimintaa järjesteltäessä. Suomen ulkopuolella pitäjänmetsiä on esiintynyt Ruotsissa ainakin Norlanti ja Taalainmaalla, ja myös esimerkiksi Länsi-Ruotsissa.

Maskun kihlakunnan pitäjänmetsät


File:Skidrutter vid Kuhankuono mars 2010.jpg n rajakivi. Kuvassa näkymä suon saaressa sijaitsevalta kuhankuonolta etelään.]]
Maskun kihlakunnassa pitäjänmetsiä oli 1500–1600-luvun asiakirjojen mukaan viisi: Mynämäen-, Maarian-, Maskun- ja Nousiaistenkorvet, joiden omistajina olivat Mynämäki, Maarian ja Maskun ja Nousiainen pitäjät kukin erikseen, sekä Ruskon ja Raision Vahdonkorpi. 1700-luvulla Ruskon korpeen saivat osansa vielä myös kaarinalaiset. Nämä kaikki pitäjänmetsät ulottuivat kapeina kiiloina Kuhankuonon rajakivi lähellä Savojärvi, johon ylsivät myös Lieto sekä Pöytyän ja siihen silloin kuuluneen Yläneen maat.
Rannikon pitäjistä poiketen Kuhankuonoon myös yltäneissä Pöytyällä ja Liedossa ei ollut pitäjänmetsiä, vaan myöhään asutetulla Pöytyällä ja siihen kuuluneella Yläneellä koko pitäjä oli jaettu eri suuruisiin jakokuntiin. Liedossa taas metsät oli jaettu osittain yksittäisten jakokuntien omistamiksi jakokunnanmetsiksi ja osittain useampien jakokuntien omistamiksi takamaalohkoiksi, joita olivat esimerkiksi Ihavanmaa ja "Lottojoki". Näitä on kenties saattanut edeltää aiempi pitäjänmetsä, mutta jo esimerkiksi vuonna 1413 mainitaan Liedon Rähälän ja viiden muun kylän omistama "Lottojoen" takametsäpalsta.

Pitäjänmetsien synty


Tiedosto:Jaakko Teitti Kuhankuono 1550.png
Pitäjänmetsien synnyn Maskun kihlakunnassa Aulis Oja ajoittaa todennäköisesti 1300-luku, jolloin Ruotsin kruunu julisti kaikki Suomen historialliset maakunnat asumattomat takamaa (historia) omikseen ja ryhtyi asuttamaan niitä. Tällöin jotkin pitäjät Ojan mukaan oletettavasti tekivät kruunun kanssa sopimuksen lisäveron maksamisesta takamaistaan ja saivat näin pitää omistuksensa. Tästä on Ojan mukaan muistona esimerkiksi paikannimi ''Lyytärinkankari'' Nousiaisissa, jonka Oja tulkitsee viittaavan Turun linnan käskynhaltijana 1300-luvulla olleeseen Lyder von Kyreniin, joka tuolloin johti uudisasutustoimintaa.
Paitsi pitäjänmetsiä, tunnetaan Varsinais-Suomessa myös muita yhteisiä pitäjänmaita. Näitä ovat olleet muiden muassa Marttilan Rahkionsuo, Sauvon pitäjänniitty, Mynämäen pitäjänpelto ja eräissä Varsinais-Suomen pitäjissä esiintyneet pitäjänsaaret, jollaisena on mainittu muun muassa Mietoinen Saari (Mietoinen) Vuohiluoto.

Pitäjänmetsien käyttö


Pitäjänmetsiin oli osuutensa kaikilla niihin osakkaina olevien pitäjien talollisilla. Sallittuja eivät kuitenkaan olleet myyntihakkuut, kaskiviljely eikä laidunnus. Näiden sääntöjen tarkoituksena oli säilyttää metsät uusiutumiskykyisinä, pitäjien rintamaiden metsien jo käytyä paikoin vähiin. Pitäjänmetsiä käytettiin Maskun kihlakunnassa varsinkin kotitalouksien rakennus- ja polttupuuksi sekä paja- ja raudanvalmistushiiliksi. Myöhemmin pitäjänmetsiin syntyi myös torppa ja mäkitupa, joiden vuokrista pitäjien talollisille käytiin useaan otteeseen oikeutta.

Pitäjänmetsien jako


Tiedosto:Saaren kartano.jpg Saaren kartano (Mietoinen).]]
1800-luvulla pitäjänmetsät jaettiin niissä osakkaina olleiden pitäjien kylien ja talojen kesken. Kun muut maat oli yleensä jaettu jo isojako 1700-luvun lopulla tai 1800-luvun alussa, viivästyi pitäjänmetsien jako useissa tapauksissa kuitenkin tästä, ja muun muassa Maskussa niiden lopullinen jako tapahtui vasta 1863. Samoin Nousiaisissa jako päätettiin toimittaa vuonna 1827 mutta saatiin päätökseen vasta vuonna 1845. Tällöinkin jako tehtiin vasta kylien kesken, jotka sitten saattoivat hoitaa jaon edelleen haluamallaan tavalla. Sen sijaan Mynämäessä pitäjän yhteiset metsät kartoitettiin jakoa varten jo vuonna 1799.
Tuloksena pitäjänmetsien jaosta esimerkiksi Mynämäessä, josta myöhemmin itsenäistyivät Mietoinen ja Karjala (kunta), oli sittemmin suuri joukko eksklaavi ja enklaavi, kun saman metsän osakkaina olleet kylät ja talot tulivat uusien kuntien muodostuessa kuulumaan eri kuntiin. Samalla tavoin muodostui myös Vahto korpeen Kaarinan eksklaaveja, ja Paattinen itsenäistyttyä myös Maarian Paattistenkorpi jäi eksklaaviksi, samoin kuin Maskun korpea erottivat pitäjän muusta alueesta Nousiaisten Valpperin kylän maat.

Katso myös


Kihlakunnan yhteismaa

Lähteet


Viitteet


Luokka:Metsät
Luokka:Suomen paikallishistoria
luokka:Suomen asutus- ja yhteiskuntahistoria

Inter Bratislava

#redirect FK Inter Bratislava

Lahti-69

#redirect FC Kuusysi

International Lutheran Council

#OHJAUS Kansainvälinen luterilainen neuvosto

1903 LU

#OHJAUS 511 Davida

Heinävaara (Joensuu)

Heinävaara on Joensuun kylä entisen Kiihtelysvaaran kunnan alueella. Kylä on korkean ja pitkän vaaran laella, ja sieltä on komeat näkymät länteen, Joensuun suuntaan. Kylän keskustassa risteävät kantatie 74 eli Joensuu-Ilomantsi-tie, seututie 494, joka johtaa Kiihtelysvaaraan sekä Heinävaarantie eli vanha maantie. Kontiolahti suuntaan lähtee kylästä yhdystie 5100 eli Jakokoskentie. Joensuun keskustaan on matkaa noin 25 kilometriä ja Kiihtelysvaaraan 10 kilometriä.
Kylässä on alakoulu, kauppa ja huoltoasema kahvioineen. Suurin työnantaja on Exelin kompsosiittisia putkia valmistava Kivaran tehdas. Kylässä on muun muassa puu- ja muovialan pienteollisuutta.
Heinävaara on ollut asuttuna 1600-luvulta lähtien. Vaarakylän talot ja asutus sijaitsevat nauhamaisesti
vanhan Tohmajärven maantien (nyk. Heinävaarantie) varressa. Alueelle perinteistä rakennuskantaa on säilynyt Koljolan ja Piippolan pihapiireissä. Vanhimmat rakennukset periytyvät 1700-luvulta. Museovirasto onkin määritellyt suomalaista vaarakylää erinomaisesti edustavan Heinävaaran Vaara-asutus yhdeksi Suomen Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt Suomessa. Pohjois-Karjalan vaarakylät, joihin Heinävaara kuuluu, ovat lisäksi myös yksi Ympäristöministeriön määrittelemistä Suomen kansallismaisemat.
Alavin kylä luetaan myös Heinävaaraan.

Koulu


Heinävaaran koulu on valmistunut vuonna 1999. Se on täysin puurakenteinen, ja siellä toteutetaan avointa oppimisympäristöä. Luokkia on seitsemän ja opettajia 11.
Koulun suunnitteli yhdysvaltalainen Cuningham Group, josta päävastuussa olivat arkkitehdit Judith P. Hoskens ja Bruce Jilk.

Tsasouna


Koljolan koivikossa on pieni tsasouna, joka vihittiin 16. elokuuta 2001. Paikan läheisyydessä on sijainnut aikaisemminkin tsasouna.

Rautatie


Heinävaaran rautatieasema on rautatieliikennepaikka rataosalla . Liikennepaikka on nykyisin miehittämätön ja palvelee tavaraliikenteen kuljetuksia. Henkilöliikennettä ei ole.

Lähteet


Entiset mänimet. Heinävaaran kyläkirja. Heinävaaran kyläkirjatoimikunta. Joensuu 2002. 295 s. ISBN 952-91-5092-X
Luokka:Joensuun kylät
Luokka:Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt Suomessa

1976 AA

#OHJAUS 2062 Aten

1977 UB

#OHJAUS 2060 Chiron

1933 QM

#OHJAUS 1288 Santa

Karvavyökääpä


Karvavyökääpä (''Trametes hirsuta'') on yksivuotinen pienehkö käävät. Se on yleinen koko maassa kasvaen kuolleella lehtipuut. Itiöemä on ohut ja hyllymäinen. Vyöhykkeinen yläpinta on karvainen ja vaihtelee väriltään kermanvalkoisesta harmaaseen ja vihreään. Karvavyökääpän kermanvaalea pillistö muuttuu iän myötä harmaaksi. Lohkopinnasta erottuvat ylinnä karvakerros, jonka alapuolella on korkkimainen malto. Sienen tuoksu muistuttaa lievästi kalan tai kloorin hajua. Karvavyökäävän lisäksi Suomessa kasvaa vain kolme muuta karvaista kääpää: koivunhelttakääpä (''Lenzites betulinus''), pörrökääpä (''Cerrena unicolor'') ja harjaskääpä (''Funalia trogii''). Karvavyökääpä aiheuttaa valkolahoa.

Lähteet

Aiheesta muualla


http://sienet.luontonetti.com/fi/sivut/trametes_hirsuta.htm Luontonetti: Karvavyökääpä (''Trametes hirsuta'')
Luokka:Käävät
de:Striegelige Tramete
en:Trametes hirsuta
it:Trametes hirsuta
lt:Šiurkščioji kempė
sv:Borstticka
vi:Trametes hirsuta